Pomidor Forenza F1 500 n

1 185,00 zł
Brutto

Masa: 220-250 g

 

Odporności:

HR: ToMV/Ff:1-5/Va/Vd/Fol:0,1/ Ma/Mi/Mj 

IR: /On

 

Owoce 220-250 g, lekko spłaszczone, lekko żebrowane przy szypułce.

Odmiana polecana do najwcześniejszych nasadzeń w szklarni, w cyklu skróconym (wiosenny, jesienny) i przedłużonym.

Może być uprawiana w podłożach inertnych (wełna mineralna) i organicznych (kokos, słoma).

luźny pokrój roślin, bez tendencji do odchylania się wierzchołka od pionu

bardzo łatwe wiązanie owoców w złych warunkach uprawowych

owoce twarde, bardzo wyrównane, nieznacznie spłaszczone, lekko żebrowane przy szypułce

skórka gładka bez tendencji do mikrospękań

równomierne wybarwienie owoców

Ilość

odporności-objaśnienia:

 

ToMV (Tomato mosaic tobamovirus) – Mozaika

TSWV (Tomato spotted wilt tospovirus) - Brązowa plamistość liści pomidora

Fol: 0,1,2 (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici rasy 0,1,2) – Fuzarioza pomidora

For (Fusarium oxysporum f.sp. radicis–lycopersici) – Fuzaryjna zgorzel szyjki i podstawy łodygi

Ff: A,B,C,D,E (Fulvia fulva ex. Cladosporium fulvum rasy A,B,C,D,E) – Brunatna plamistość liści pomidora

On (Oidium neolycopersici) – Mączniak prawdziwy

Pi (Phytophthora infestans) – Zaraza ziemniaka

Pl (Pyrenochaeta lycopersici) – Korkowatość korzeni

Va,Vd (Verticilium spp.) – Werticilioza pomidora

Sbl (Semphylium botryosum f.sp. lycopersici) – Septorioza pomidora

Ss (Stemphylium solani) – Srebrzystość liści

Ma*, Mi*, Mj* (Meloidogyne spp.) – Nicienie

(*) Stopień odporności warunkowanej tym genem może być obniżony lub całkowicie zniwelowany przy temperaturze równej lub wyższej od 28°C, szczególnie w glebach bardzo silnie zainfekowanych nicieniami.

 

HR - wysoki poziom odporności ; IR - średni poziom odporności

Zobacz także