Pomidor Berberana F1 500 n
Masa: 220-250 g
Odporności:
HR: ToMV/Ff:1-5/Va/Vd/Fol:0,1
IR: Ma/Mi/Mj/TSWV
Cechy ogólne:
Wczesna, bardzo plenna odmiana.
Rośliny z mocnym wigorem, o krótkich międzywęźlach.
Przydatne do uprawy w niskich tunelach (ogrzewane, nieogrzewane) w cyklu skróconym (wiosennym, jesiennym), w glebie i podłożach organicznych (kokos, słoma).
Dobrze adaptujące się do uprawy w różnych warunkach.
Owoce:
Duże, wielokomorowe, kształcie kulistym, twarde.
Kolor intensywnie czerwony, bez zielonej piętki.
Średnia masa 220-250 g.
odporności-objaśnienia:
ToMV (Tomato mosaic tobamovirus) – Mozaika
TSWV (Tomato spotted wilt tospovirus) - Brązowa plamistość liści pomidora
Fol: 0,1,2 (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici rasy 0,1,2) – Fuzarioza pomidora
For (Fusarium oxysporum f.sp. radicis–lycopersici) – Fuzaryjna zgorzel szyjki i podstawy łodygi
Ff: A,B,C,D,E (Fulvia fulva ex. Cladosporium fulvum rasy A,B,C,D,E) – Brunatna plamistość liści pomidora
On (Oidium neolycopersici) – Mączniak prawdziwy
Pi (Phytophthora infestans) – Zaraza ziemniaka
Pl (Pyrenochaeta lycopersici) – Korkowatość korzeni
Va,Vd (Verticilium spp.) – Werticilioza pomidora
Sbl (Semphylium botryosum f.sp. lycopersici) – Septorioza pomidora
Ss (Stemphylium solani) – Srebrzystość liści
Ma*, Mi*, Mj* (Meloidogyne spp.) – Nicienie
(*) Stopień odporności warunkowanej tym genem może być obniżony lub całkowicie zniwelowany przy temperaturze równej lub wyższej od 28°C, szczególnie w glebach bardzo silnie zainfekowanych nicieniami.
HR - wysoki poziom odporności ; IR - średni poziom odporności
Zobacz także