

Serenade ASO jest mikrobiologicznym środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis, przeznaczonym do stosowania w uprawach przeciwko chorobom grzybowym.
Dawkowanie: 8l/ha
SERENADE ASO- FUNGICYD
POJEMNOŚĆ: 5l
Serenade ASO jest mikrobiologicznym środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis i przeznaczonym do stosowania w uprawie truskawki, marchwi, sałaty, pomidora, papryki oraz oberżyny (bakłażana) przeciwko chorobom grzybowym.
Bacillus subtilis QST 713 jest bakterią występującą naturalnie w przyrodzie, wykazującą działanie grzybobójcze oraz fungistatyczne poprzez zakłócenie rozwoju grzybni w wyniku kontaktu z patogenem na powierzchni roślin i wytwarzanie substancji, które zakłócają funkcjonowanie błon komórkowych grzybów. Bacillus subtilis QST 713 konkuruje także z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze oraz indukuje systemiczną odporność rośliny.
Zawartość substancji czynnych:
Bacillus subtilis szczep QST 713 – 13,96 g/l (1,34% w/w) (minimalne stężenie 1,042 x1012 CFU/L)
Korzyści:
naturalnie występująca bakteria
indukuje systemiczną odporność rośliny.
Serenade ASO dawkowanie - jak stosować środek?
Truskawka (w uprawie pod osłonami)
Szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni
Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha
Marchew (w uprawie polowej)
Alternarioza naci marchwi
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Sałata (w uprawie polowej)
Szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Pomidor, oberżyna (bakłażan), papryka (w uprawie polowej)
Szara pleśń, alternarioza
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha
Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane pod osłonami
Alternarioza, bakteryjna cętkowatość pomidora, bakteryjna cętkowatość papryki, bakteryjna cętkowatość bakłażana
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Stosowanie środka w uprawach małoobszarowych
Truskawka uprawiana w gruncie
Szara pleśń, mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Grusza
Rak bakteryjny drzew owocowych, zaraza ogniowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, śliwa
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych, rak bakteryjny drzew owocowych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Agrest, aronia, borówka wysoka, jeżyna, malina, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, żurawina uprawiane gruncie i pod osłonami
Szara pleśń, mączniak prawdziwy.
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 9.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Winorośl
Szara pleśń, mączniak prawdziwy
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 - 8,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-750 l/ha.
Marchew uprawiana w gruncie
Mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Plamistość zgorzelowa korzeni marchwi
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Pietruszka korzeniowa, pasternak, seler korzeniowy
Mączniak prawdziwy Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Plamistość zgorzelowa korzeni Zabieg doglebowy:
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Sałata uprawiana w gruncie
Zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Sałata uprawiana pod osłonami
Szara pleśń,zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zbiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zgnilizna twardzikowa Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/h
Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane w gruncie
Fuzarioza zgorzelowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 1.
Zakecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane pod osłonami
Alternarioza, bakteryjna cętkowatość pomidora, bakteryjna cętkowatość papryki, bakteryjna cętkowatość bakłażana
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Fuzarioza zgorzelowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Ogórek uprawiany w gruncie i pod osłonami
Mączniak prawdziwy, bakteryjna kanciasta plamistość ogórka
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha.
Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kalafior, jarmuż, brokuł.
Alternarioza, mączniak prawdziwy, szara pleśń, czarna zgnilizna
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Okres karencji: nie dotyczy.
Okres ważności: - 2 lata.
UWAGI
1. Środek wykazuje średni poziom zwalczania lub ogranicza występowanie chorób. Z tego względu nie we wszystkich przypadkach można oczekiwać wystarczającej skuteczności.
2. Nie można wykluczyć negatywnego wpływu zastosowania środka na smak produktów roślinnych i procesy ich przetwarzania.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U.z 2019 poz.1900 z późn.zm.).
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Zobacz także