Pomidor Barteza F1 1000 n.
Masa: 180-200 g
Odporności:
HR: ToMV/Ff:A-E/VaVd/Fol:0,1/For
IR: On/Ma/ Mi/ Mj
Cechy odmiany:
bardzo wysoki plon wczesny i całkowity,
szybkie zawiązywanie owoców,
dobry, silny wigor przez cały okres uprawy,
przeznaczona do intensywnej, wielkotowarowej produkcji pod osłonami.
Rośliny:
o krótkich międzywęźlach,
pokrój półotwarty,
łatwa w pielęgnacji.
Owoc:
lekko spłaszczony z widocznym żebrowaniem, o masie 180-200 g,
kolor intensywnie czerwony,
skórka mocna, gładka, błyszcząca, bardzo odporne na mikro spękania
bardzo dobra twardość i jakość owocu.
odporności-objaśnienia:
ToMV (Tomato mosaic tobamovirus) – Mozaika
TSWV (Tomato spotted wilt tospovirus) - Brązowa plamistość liści pomidora
Fol: 0,1,2 (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici rasy 0,1,2) – Fuzarioza pomidora
For (Fusarium oxysporum f.sp. radicis–lycopersici) – Fuzaryjna zgorzel szyjki i podstawy łodygi
Ff: A,B,C,D,E (Fulvia fulva ex. Cladosporium fulvum rasy A,B,C,D,E) – Brunatna plamistość liści pomidora
On (Oidium neolycopersici) – Mączniak prawdziwy
Pi (Phytophthora infestans) – Zaraza ziemniaka
Pl (Pyrenochaeta lycopersici) – Korkowatość korzeni
Va,Vd (Verticilium spp.) – Werticilioza pomidora
Sbl (Semphylium botryosum f.sp. lycopersici) – Septorioza pomidora
Ss (Stemphylium solani) – Srebrzystość liści
Ma*, Mi*, Mj* (Meloidogyne spp.) – Nicienie
(*) Stopień odporności warunkowanej tym genem może być obniżony lub całkowicie zniwelowany przy temperaturze równej lub wyższej od 28°C, szczególnie w glebach bardzo silnie zainfekowanych nicieniami.
Zobacz także