Serenade ASO 1L

55,00 zł
Brutto

Serenade ASO jest mikrobiologicznym środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis, przeznaczonym do stosowania w uprawach przeciwko chorobom grzybowym.

 

Dawkowanie: 8l/ha

Ilość

SERENADE ASO- FUNGICYD

POJEMNOŚĆ: 1L

 

Serenade ASO jest mikrobiologicznym środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis i przeznaczonym do stosowania w uprawie truskawki, marchwi, sałaty, pomidora, papryki oraz oberżyny (bakłażana) przeciwko chorobom grzybowym.

Bacillus subtilis QST 713 jest bakterią występującą naturalnie w przyrodzie, wykazującą działanie grzybobójcze oraz fungistatyczne poprzez zakłócenie rozwoju grzybni w wyniku kontaktu z patogenem na powierzchni roślin i wytwarzanie substancji, które zakłócają funkcjonowanie błon komórkowych grzybów. Bacillus subtilis QST 713 konkuruje także z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze oraz indukuje systemiczną odporność rośliny.

Zawartość substancji czynnych:

 

Bacillus subtilis szczep QST 713 – 13,96 g/l (1,34% w/w) (minimalne stężenie 1,042 x1012 CFU/L)

 

Korzyści:

naturalnie występująca bakteria

indukuje systemiczną odporność rośliny.

 

Serenade ASO dawkowanie - jak stosować środek?

Truskawka (w uprawie pod osłonami)

Szara pleśń

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni

Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha

 

Marchew (w uprawie polowej)

Alternarioza naci marchwi

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha

 

Sałata (w uprawie polowej)

Szara pleśń

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha

 

Pomidor, oberżyna (bakłażan), papryka (w uprawie polowej)

Szara pleśń, alternarioza

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni

Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha

 

Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane pod osłonami

Alternarioza, bakteryjna cętkowatość pomidora, bakteryjna cętkowatość papryki, bakteryjna cętkowatość bakłażana

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.

 

 

Stosowanie środka w uprawach małoobszarowych

Truskawka uprawiana w gruncie

Szara pleśń, mączniak prawdziwy

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.

 

 

Grusza

Rak bakteryjny drzew owocowych, zaraza ogniowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.

 

 

Morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, śliwa

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych, rak bakteryjny drzew owocowych

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.

 

 

Agrest, aronia, borówka wysoka, jeżyna, malina, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, żurawina uprawiane gruncie i pod osłonami

Szara pleśń, mączniak prawdziwy.

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 9.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.

 

 

Winorośl

Szara pleśń, mączniak prawdziwy

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 - 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 300-750 l/ha.

 

 

Marchew uprawiana w gruncie

Mączniak prawdziwy

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.

 

Plamistość zgorzelowa korzeni marchwi

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 1.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

 

 

Pietruszka korzeniowa, pasternak, seler korzeniowy

Mączniak prawdziwy Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.

 

Plamistość zgorzelowa korzeni Zabieg doglebowy:

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 1.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

 

 

Sałata uprawiana w gruncie

Zgnilizna twardzikowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

 

Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 1.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

 

 

Sałata uprawiana pod osłonami

Szara pleśń,zgnilizna twardzikowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Liczba zbiegów: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

 

Zgnilizna twardzikowa Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

 

Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 1.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

 

 

Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane w gruncie

Fuzarioza zgorzelowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 1.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

 

 

Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane pod osłonami

Alternarioza, bakteryjna cętkowatość pomidora, bakteryjna cętkowatość papryki, bakteryjna cętkowatość bakłażana

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.

 

Fuzarioza zgorzelowa

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Liczba zabiegów: 1.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.

 

 

Ogórek uprawiany w gruncie i pod osłonami

Mączniak prawdziwy, bakteryjna kanciasta plamistość ogórka

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.

Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha.

 

 

Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kalafior, jarmuż, brokuł.

Alternarioza, mączniak prawdziwy, szara pleśń, czarna zgnilizna

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.

Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.

 

 

Okres karencji: nie dotyczy.

 

 

Okres ważności: - 2 lata.

 

 

UWAGI

1. Środek wykazuje średni poziom zwalczania lub ogranicza występowanie chorób. Z tego względu nie we wszystkich przypadkach można oczekiwać wystarczającej skuteczności.

2. Nie można wykluczyć negatywnego wpływu zastosowania środka na smak produktów roślinnych i procesy ich przetwarzania.

 

 

Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U.z 2019 poz.1900 z późn.zm.).

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.

Zobacz także