Saletra Wapniowa CaNit 20L
SALETRA WAPNIOWA PŁYNNA
Bardzo łatwy w użyciu nawóz. Stanowi skuteczne źródło wapnia i azotu w uprawach ogrodniczych i rolniczych. Saletra jest idealna do stosowania w fertygacji i do nawożenia dolistnego. Saletra CaNit zalecana jest w profilaktyce chorób fizjologicznych wywołanych brakiem wapnia, takich jak np.: sucha zgnilizna wierzchołkowa (pomidor, papryka) i gorzka plamistość podskórna jabłek..
Skład chemiczny:
Zawartość Ca(NO3)2 48,0 %
Azot całkowity 8,5 %
Azotan azotanowy 8,5 %
CaO rozpuszczalne 17,0 % Gęstość 1,48 kg/dm3 pH 6,0 - 7,0
Dawkowanie:
sadownictwo: drzewa i krzewy owocowe 5 - 8 litrów /ha, 4 - 8 zabiegów co 10 - 14 dni po wykształceniu zawiązków
truskawki i poziomki 3 - 4 litry /ha w fazie wiązania i wyrastania owoców, 3 -4 zabiegi co 7 dni do końca kwitnienia
warzywa polowe: 2 -4 litry /ha, 3 - 4 zabiegi co 10 - 14 dni od fazy 2-go liścia lub 2 tygodnie po posadzeniu rozsady
warzywa pod osłonami: fertygacja 0,5 - 1,5 litra na 1000 litrów wody i 5 % - 15 % w roztworach 100-krotnie stężonych
uprawy rolnicze: 4 - 6 litrów /ha, 3 -4 zabiegi we wczesnych fazach rozwoju roślin
Uwagi
Stosować niższe dawki nawozu dla młodszych roślin.
Unikać zabiegów przy dużym nasłonecznieniu.
Nie należy mieszać saletry wapniowej z nawozami zawierającymi siarczany, fosforany i w roztworach stężonych.
Wszelkie informacje o zagrożeniach i środkach bezpieczeństwa zawarte są w załączonej karcie charakterystyki.
Zobacz także